AChtergrond informatie
Wat is devops?
DevOps heeft invloed op de toepassingslevenscyclus in de plannings-, ontwikkelings-, leverings- en operationele fasen. Elke fase is afhankelijk van de andere fasen en de fasen zijn niet rolspecifiek. In een echte DevOps-cultuur is elke rol in een bepaalde mate betrokken bij elke fase.
Plannen
In de planningsfase ontwikkelen DevOps-teams ideeën en
definiëren en beschrijven ze de functies en mogelijkheden van de toepassingen en systemen die ze bouwen. Ze houden de voortgang op lage en hoge granulariteitsniveaus bij, van taken voor één product tot taken die worden uitgevoerd op hele portfolio’s van meerdere producten.
Ontwikkelen
De ontwikkelingsfase bevat alle aspecten van het coderen,
zoals schrijven, testen, beoordelen en de integratie van code door teamleden, alsmede het bouwen van die code in buildartefacten die in verschillende omgevingen kunnen worden geïmplementeerd.
Aanbieden
Levering is het proces waarbij toepassingen op een
consistente en betrouwbare manier in productieomgevingen worden
geïmplementeerd. Ook wordt in de leveringsfase de volledig beheerde
fundamentele infrastructuur waaruit die omgevingen bestaan, geïmplementeerd en geconfigureerd.
Uitvoeren
De operationele fase bestaat uit het onderhoud en de
bewaking van toepassingen in productieomgevingen en het oplossen van eventuele problemen. Door over te stappen op DevOps-werkwijzen zorgen teams voor systeembetrouwbaarheid en hoge beschikbaarheid en streven ze naar nul uitvaltijd, terwijl ze tegelijkertijd de beveiliging en het beheer versterken.
Voordelen virtualisatie
Het gebruik van virtualisatie brengt onder andere de volgende voordelen:·
-
Virtualisatie is redundant: voor veel bedrijven is het van belang dat IT-systemen redundant zijn. Wanneer een server uitvalt, moet er dus direct een andere oplossing klaarstaan.
-
Virtualisatie maakt het netwerk betrouwbaar: betrouwbaarheid is een belangrijke afweging bij het kiezen voor virtualisatie. Door het gebruik van een gevirtualiseerd netwerk, wordt het ook mogelijk om geavanceerde back-up oplossingen in te zetten. Dit maakt het mogelijk om in noodsituatie, snel een complete virtuele server te herstellen om weer ‘up-and-running’ te zijn.
-
Makkelijker in beheer: er zijn minder fysieke servers om te beheren. Verder zijn er mogelijkheden om op afstand beheer uit te voeren en door virtualisatie is het gemakkelijk om iets te testen. Systeembeheer kan voor het uitvoeren van de update een snapshot maken. Een snapshot is een soort foto van de huidige installatie van de server. Wanneer er iets mis gaat, kan je gemakkelijk terug. Je kunt dus alles testen zonder dat je daar last van hebt.
-
Optimaal gebruik van middelen: De rekenkracht van een server kan worden verdeeld over de plekken waar het nodig is. Heb je een piek in het gebruik van bijvoorbeeld een CRM systeem en een dip in het gebruik van een inkoopsysteem, dan kunnen door de virtualisatie servers de systeembronnen worden verdeeld. Een andere applicatie gebruikt weer meer processorkracht en een ander weer meer geheugen. Door dit goed in kaart te brengen kan je optimaal en efficiënt gebruik van maken van de middelen.
-
Betere verwerking van legacy-systemen: Veel bedrijven beschikken over legacy systemen, die niet zo gemakkelijk te migreren naar nieuwere systemen of de migratiekosten niet waard zijn. In dergelijke scenario's blinken VM's uit, omdat bijna elke omgeving kan worden gesimuleerd en beheerd. Er kunnen meerdere legacy-systemen op hetzelfde netwerk draaien zonder dat er hardware moet worden uitgefaseerd.
- Grotere flexibiliteit: Voor bedrijven die verschillende platforms nodig hebben om mee te werken, bieden VM's ongeëvenaarde flexibiliteit. Er kunnen OS-en worden gemixt en gematchd zonder zorgen te maken over de hardware vereisten. Het flexibele karakter van VM's biedt ook een geschikte testomgeving om nieuwe applicaties in te laten draaien voordat ze in de hele organisatie worden geïmplementeerd. Met behulp van VM's is het zelfs mogelijk om hele kantoornetwerken te simuleren om uitgebreider te testen.