Virtualisatie

Wat is virtualisatie?

Met virtualisatie wordt een gesimuleerde, oftewel virtuele, computeromgeving gemaakt, dit in tegenstelling tot een fysieke omgeving. Bij virtualisatie gaat het vaak om door een computer gegenereerde versies van hardware, besturingssystemen en opslagapparaten. Hierdoor kan een organisatie één fysieke computer of server opdelen in een aantal virtuele machines. Vervolgens kan elke virtuele machine onafhankelijk interactie aangaan met verschillende besturingssystemen of toepassingen en deze uitvoeren, terwijl de resources van één hostcomputer worden gedeeld.

Voordelen en besparingen

De besparingen van virtualisatie zijn evident. Met behulp
van virtualisatie is er sprake van minder benodigde vereiste hardware, minder koeling, minder stroomverbruik, minder downtime, vereenvoudigd beheer en een hogere
flexibiliteit. Al deze punten leiden tot een kostenbesparingen die over de langere termijn flink kan oplopen. 

Uit onderzoek komt naar voren dat de volgende besparingen kunnen worden gerealiseerd:

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Door onze ervaring kan er snel een analyse worden gemaakt om te onderzoeken waar de verbeterpunten zitten in de huidige IT infrastructuur met fysieke servers. We zien vaak doordat meerdere programma’s op dezelfde fysieke servers zijn geïnstalleerd, zaken fout gingen als er iets herstart moest worden en dat leidt tot bijvoorbeeld downtime van de websites.

 

Ook  hier beginnen we met een onderzoek en een bijhorende Plan van Aanpak. Daarbij kan bijvoorbeeld een keuze gemaakt worden om alle applicaties en bijhorende hardware op te splitsen en te virtualiseren. Nadat de verschillende applicaties en databases ‘high available’ zijn gemaakt, dient hetzelfde te gebeuren voor het VM platfom. Uiteindelijk is het ook mogelijke om een ‘hypercluster‘ op te zetten. Ook hebben we ervaring met verhuizen van servers en IP adressen van het ene datacentrum naar het andere datacentrum, uiteraard zonder enige downtime.